Albums‎ > ‎00 - 15‎ > ‎

02 Asterix en het Gouden Snoeimes

Het verhaal begint in het vredige Gallische dorpje van Asterix en Obelix waar alles lijkt te zijn als anders, maar dan klinkt er opeens een hels geschreeuw door het dorp. Het blijkt de druïde Panoramix te zijn die bij het snijden van maretakken zijn gouden snoeimes heeft gebroken. Deze messen zijn zeer zeldzaam en er is maar een man die snoeimessen maakt die goed genoeg zijn voor Panoramix. Asterix en Obelix besluiten dus naar Lutetia te trekken om daar een nieuw snoeimes te kopen bij Amerix.

De weg naar Lutetia is gevaarlijk, maar Asterix en Obelix hebben niet zo veel moeite met de hordes struikrovers die ze tegen komen. Onderweg overnachten ze in een herberg waar ze ook een paar everzwijnen verorberen. In de herberg is ook een andere gast die uit Lutetia komt en hij vertelt hen dat er op het moment bijna geen snoeimessen te krijgen zijn. Als ze verder gaan vragen ze zich af hoe dat zou komen.

Aangekomen in Lutetia gaan ze opzoek naar het huis van Amerix. Als ze daar aankloppen doet er niemand open. De buurman vraagt naar wie ze opzoek zijn en als ze Amerix' naam noemen vlucht hij naar binnen. Asterix en Obelix snappen er niks van en besluiten het te gaan vragen bij de dichtstbijzijnde herberg, maar ook daar wordt vreemd gereageerd op deze vraag. Als Asterix en Obelix weg zijn sluipt de herbergier weg en vertelt hij aan een grote man dat twee Galliërs naar Amerix opzoek zijn. In ruil voor deze informatie krijgt hij geld.

De grote man spoort Asterix en Obelix op en verteld hen dat Amerix met pensioen is, maar dat ze bij hem voor een zeer goede prijs gouden snoeimessen kunnen kopen. Hij neemt hen mee naar een café waar ze Paralympix ontmoeten. Hij bied Asterix en Obelix een snoeimes aan voor 3000 goudstukken. Dit is een veel te hoge prijs. Asterix heeft 100 goudstukken mee gekregen van Panoramix omdat dat de normale prijs is. Paralympix vindt dit echt veel te weinig en maakt Asterix uit voor een armoedzaaier. Dat had hij beter niet kunnen doen, want Asterix besluit dat dit een goed moment is om zijn toverdrankje in te nemen en de tent aan gort te slaan. Het feestje wordt echter al snel onderbroken door een Romeinse patrouille.

De patrouille neemt ze mee naar de Centurio. Die wil ze in de gevangenis gooien, maar de Perfect (burgemeester) voorkomt dit. De centurio verteld Asterix en Obelix dat er een bende snoeimessen handelaars actief is in Lutetia en dat Amerix spoorloos is verdwenen. Ze gaan op onderzoek uit in Amerix' huis en daar komen ze tot de conclusie dat hij is ontvoerd door de handerlaarsbende, maar dat hij nog wel in leven is dus speuren ze verder. Eerst besluiten ze de herbergier op te zoeken die ze al eerder hadden ontmoet, maar deze is net vertrokken. Ze gaan achter hem aan en halen hem al snel in. Hij weet hen te vertellen dat hij heeft gezien hoe Amerix is ontvoerd en hij geeft Asterix het adres van de dader.

Bij het huis van Fitnix, degene die Amerix ontvoerde, in niemand thuis dus breken ze in en doorzoeken ze alles. Terwijl ze daar mee bezig zijn komt er helaas weer een Romeinse patrouille langs en ze worden opgesloten. Gelukkig weten ze snel weer te ontsnappen en kunnen ze hun zoektocht voort zetten. Ze komen er achter dat Fitnix en Paralympix samen hebben afgesproken in het bos dus daar gaan ze naar toe. Daar vinden ze een grote groep wolven die met zijn allen om een boom staan. Vanuit de boom klinkt hulp geroep dus Asterix en Obelix jagen de wolven weg, maar het blijkt voor niks. In de boom zat enkel een struikrover. Het is echter al nacht en ze raken verdwaald in het bos.

Ze besluiten maar een droog plekje te zoeken om te overnachten en de volgende ochtend blijkt dat ze precies op de plaats zijn waar Paralympix en Fitnix elkaar later zullen ontmoeten. Ze komen er achter dat er een verborgen luik in de grond is die naar een opslagplaats vol met gouden messen leidt, maar ook naar een groep bende leden. Asterix en Obelix beleven hier natuurlijk meer lol dan verdriet aan, maar uiteindelijk weet Paralympix toch te ontsnappen. Wel hebben ze Fitnix te pakken en die verteld hen dat Amerix gevangen wordt gehouden door "de grote baas" en dat Paralympix de enige is die hem kent.

In een wilde achtervolging lopen ze weer tegen de Romeinen op en weer worden ze opgesloten. Ze weten natuurlijk weer snel te ontsnappen met behulp van een beetje toverdrank en dan komen ze er achter dat "de grote baas" de perfect van Lutetia is. Deze zegt dat hij de bende opzette tegen de verveling en voor het goud. De perfect en Paralympix worden opgesloten en Amerix wordt vrijgelaten. Hij is erg blij en doet Asterix en Obelix daarom zijn mooiste mes cadeau. Nu kunnen de helden eindelijk terug keren naar hun eigen dorpje en daar is de druïde ze oneindig dankbaar.

Album Asterix en het Gouden Snoeimes kopen
Comments