Albums‎ > ‎00 - 15‎ > ‎

06 Asterix en Cleopatra

Dit avontuur begint in Alexandrië, de hoofdstad van het oude Egypte. Daar is Caesar op bezoek bij Cleopatra. Hij beschuldigd het Egyptische volk er van dat ze lui zijn geworden. De piramides en sfinxen zijn eeuwen geleden gebouwd en dat ze daarna niets meer bereikt hebben. Cleopatra vindt dit een ernstige belediging en wed dat haar volk binnen 3 maanden een gigantisch paleis kan bouwen. De architect Tekenis is de (on)gelukkige die het paleis mag gaan bouwen. Hij ziet in dat het hem nooit zal lukken, tenzij hij over bovennatuurlijke middelen zou beschikken...

In het Gallische dorpje lijkt alles rustig, maar dan komt Tekenis langs. Hij heeft een lange reis ondernomen en heeft de hulp van Panoramix, de druïde nodig. Asterix en Obelix besluiten ook mee te gaan naar Egypte. Op zee komen ze zoals gewoonlijk dezelfde piraten tegen en die kunnen het dan ook bezuren. In Alexandrië aangekomen gaan ze naar het huis van Tekenis. Daar komt zijn rivaal Plurkis langs. Hij had graag de opdracht gehad en zal er dus alles aan doen om Tekenis te dwarsbomen.

Als ze naar de bouw gaan is iedereen hard aan het werk, maar in de middagpauze komt Plurkis lang en die vertelt iets aan de bouwvakkers. Hierdoor willen ze na de pauze niet doorwerken. Tekenis ziet het somber in, maar Panoramix besluit de welbekende toverdrank te brouwen zodat de bouwvakkers echt plezier in hun werk zullen krijgen en inderdaad, even later vliegen de stenen over de bouwplaats en iedereen heeft enorm veel pret.

Plurkis moet dus een nieuw plan bedenken. Hij heeft vernomen wanneer de volgende lading stenen aankomt en laat die onderscheppen. Even later zitten ze op de bouw dus zonder werk. Wel komen de lege schepen aan en Obelix weet op hard handige wijze informatie uit de schipper te krijgen. Zo komen ze er achter dat de stenen overboord zijn gegooid, maar dat er nog genoeg zijn in de steengroeve. Daar gaan ze dus naar toe. Dankzij Obelix gebeurd dit op flink tempo. Ondertussen heeft Plurkis zijn hulpje opdracht gegeven om er voor te zorgen dat de Galliërs nooit meer terugkeren naar Alexandrië.

Onderweg maken ze een ommetje langs de sfinx en de piramides. Nadat Obelix de neus van de sfinx heeft afgebroken gaan ze door naar de piramides. Daar bied het hulpje van Plurkis hen een rondleiding binnen in een van de piramides aan. In de piramide worden ze opgesloten en achtergelaten. Asterix, Obelix en Panoramix dwalen uren en uren rond door de piramide en geven de moed dat ze ooit de buitenwereld nog zullen zien al op, maar dan duikt Idefix, het hondje van Obelix dat buiten zou wachten, opeens op. Hij weet hen de weg naar buiten te wijzen. Ze keren snel terug naar de boten en halen de stenen op.

Ondertussen is het nieuws dat onze vrienden het tripje door de piramide hebben overleeft aangekomen bij Plurkis. Die is er niet blij mee en wil dat ze uit de weg geruimd worden. Als onze vrienden terug komen op de bouw komt Cleopatra op bezoek om te kijken hoe het gaat en daar bedenkt Plurkis zijn nieuwste snode plan. Hij stuurt een taart naar Cleopatra op de naam van onze Gallische vrienden. Even later worden ze dan ook opgepakt, omdat blijkt dat de taart vergiftigd is. Ze worden in de kerker gegooid, maar breken daar net zo snel weer uit. Ze laten Cleopatra zien dat de taart niet giftig is door hem voor haar neus op te eten. Ze geloofd het en laat hen vrij.

Zodra ze vrij komen horen ze dat Tekenis is verdwenen en dus besluiten ze Plurkis maar eens op te zoeken. Daar vinden ze Tekenis inderdaad. Ze nemen Plurkis aan als slaaf en de bouw verloop voorspoedig. Caesar verneemt dit ook en stuurt een spion op weg om te zien hoe dit toch kan. Die spion ontdekt de toverdrank en rapporteert terug naar Caesar. Die concludeert al snel dat het wel die gevreesde Galliërs moeten zijn waar hij al zo veel moeite aan heeft beleefd. 

Om de bouw te dwarsbomen belegert hij de bouwplaats en laat hij de bouwvakkers er niet door. Zo kan er dus niet verder gewerkt worden. Gelukkig is voor Asterix en Obelix geen tegenslag groot genoeg. Ze slaan de Romeinen bij bosjes af. Het lijkt te werken, maar dan komen de Romeinen met katapulten. Hiermee vernielen ze het paleis en Cleopatra lijkt de enige te zijn die hen nog kan redden. Asterix snelt dus naar haar toe met een boodschap van Tekenis. Als Cleopatra hoort waar Caesar mee bezig is wordt ze erg boos en gaat ze bij hem verhaal halen. Ze beveelt hem de aangerichte schade meteen te herstellen en dat doen ze dan ook.

Uiteindelijk is het paleis precies op tijd af en verlies Caesar de weddenschap van Cleopatra. Na een heerlijk feestmaal te hebben genoten keren ze terug naar huis, waar ze natuurlijk meteen weer een feestmaal krijgen!

Album Asterix en Cleopatra kopen
Comments