Albums‎ > ‎00 - 15‎ > ‎

08 Asterix en de Britten

Dit verhaal begint op zee, bij de ongelukkige piraten die al zo vaak gezonken zijn dankzij Asterix en Obelix. De kapitein is blij als hij hoort dat er een schip in zicht is dat niet Gallisch is, maar deze vreugde is al snel weer over. Dit schip bleek er namelijk een te zijn van de hele Romeinse vloot die onder bevel van Caesar uitvaart om Brittannië te veroveren. Daar aangekomen worden de Romeinen verast door de gekke gewoontes van de Engelsmannen. Zo hebben ze elke namiddag pauze om "warm water" te gaan drinken en nemen ze na elke 5 dagen vechten 2 dagen rust. Caesar is niet bereid hierin mee te gaan. Sterker nog, hij besluit alleen nog aan te vallen in de namiddag en in het tweedaagse weekend. Hierdoor wordt Brittannië al snel overwonnen. Ten minste, bijna heel Brittannië. Een klein dorpje blijft weerstand bieden. Het lijkt Gallië wel!

Een van de inwoners van het Britse dorpje Cantium heeft een neef in het bij ons goed bekende Gallische dorpje dat ook nog altijd weerstand weet te bieden aan de Romeinen. Deze man, genaamd Notax, gaat er dus op uit om in Gallië de toverdrank op te halen, want zonder zullen ze het niet lang meer uithouden. Aangekomen in Gallië blijkt hij de neef van Asterix te zijn en die schiet maar al te graag te hulp. Als de druïde klaar is met het bereiden van de toverdrank trekken Asterix en Obelix er samen met Notax op uit om de toverdrank naar Brittannië te vervoeren.

Onderweg komt er voor de leuke afwisseling nog een Romeinse galei langs, maar verder ondervinden ze geen oponthoud. Aangekomen in de herberg van een vriend van Notax maken ze kennis met de Britse keuken. Obelix is niet al te enthousiast over zijn everzwijn en al helemaal niet over het lauwe bier. Ze trekken verder naar Londen, maar ondertussen is doet er al een signalement de ronde van 3 rebellen met een ton vol toverdrank. Dat zou nog wel eens voor problemen kunnen zorgen.

En inderdaad. Al snel hebben ze meerdere Romeinse patrouilles op hun hielen, maar deze weten ze al snel af te schudden. Al snel komen ze in Londen aan. Daar trekken ze in een herberg. Ondertussen hebben de Romeinen opdracht gekregen alle tonnen die ze kunnen vinden in Londen in beslag te nemen, zodat de ton met de toverdrank niet op zijn bestemming aan kan komen. De Romeinen komen dus ook in de herberg van Asterix en Obelix en nemen alle tonnen, inclusief de ton met toverdrank mee.

Later als alle tonnen uit de stad verzamelt zijn moeten de Romeinse soldaten uit elk vat een slok proeven. Dit gaat natuurlijk helemaal mis. Als de Romeinen eenmaal een paar slokjes wijn ophebben is de orde ver te zoeken. Uiteindelijk weet een van de dronken Romeinen de toverdrank te vinden, maar het enige nuttige dat hij kan bedenken om te doen nu hij zo sterk is, is de andere Romeinen in elkaar slaan.

Als Asterix en Obelix de volgende ochtend in het paleis willen inbreken om het vat terug te halen kost het ze geen enkele moeite om binnen te komen. Alle soldaten liggen hun roes nog uit te slapen. In de kelder zien ze alle tonnen staan, en ze vinden ook die van de herberg waar ze verbleven, maar in uit deze herberg kwamen ook een heleboel tonnen wijn. Hij lijkt Asterix niet slim om alles te gaan proeven, dus nemen ze alle tonnen mee. Helaas gaat het weer mis. Als ze even de kar alleen laten om een stel Romeinen mores te leren gaat een karrendief er met hun wagen vandoor.

Later wordt Obelix samen met de waard van de herberg gevangen genomen als Notax en Asterix buiten een wandeling maken. Zo komen er al snel achter dat de gevangenen in de toren zitten opgesloten, dus gaan Asterix en Notax daar naartoe om ze te redden. De toren heeft 2 ingangen en net op het moment dat Asterix de en binnen gaat komt Obelix er bij de andere uit. Hij had zelf al bedacht dat ze maar niet in de gevangenis moesten blijven zitten en is samen met Relax, de waard, ontsnapt.

Ze besluiten naar de neef van Relax te gaan om te zien of hij nog wat weet. Daar vinden ze een van Relax' tonnen en ze achterhalen het adres van de verkoper. Die vinden ze ook. Hij heeft de tonnen gestolen en verkocht. Gelukkig heeft hij een lijst met alle kopers erop. Asterix en Obelix zullen dus al deze herbergiers af moeten gaan om de ton terug te vinden. Bij de laatste herberg komen ze er achter dat de laatste ton alweer is doorverkocht aan het rugby team dat morgen een wedstrijd speelt. Ze besluiten dus maar naar de wedstrijd te gaan.

Daar komen ze er al snel achter dat het ene team inderdaad een ton met toverdrank bezit. Ze weten de ton te stelen en ze vluchten over de rivier. Helaas hebben de Romeinen hier rekening mee gehouden en met een katapult weten zij de boot en de ton van Asterix en Obelix naar de bodem te werken. Ze komen dus uiteindelijk in het Britse dorpje aan, maar zonder toverdrank. Asterix heeft nog een idee. Toen hij vertrok kreeg hij van Panoramix onbekende kruiden mee en nu doet hij alsof hij daarmee de toverdrank bereid. Zo krijgen de Britten in ieder geval veel morele steun mee. Ze overwinnen de Romeinen dan ook gemakkelijk.

Nu hun werk erop zit keren Asterix en Obelix weer terug naar hun eigen dorpje. Onderweg komen ze natuurlijk de piraten nog tegen, maar verder verloopt de reis voorspoedig.
Comments