Albums‎ > ‎00 - 15‎ > ‎

09 Asterix en de Noormannen

Dit avontuur begint als het stamhoofd Abraracourcix post krijgt van zijn broer uit de grote stad Lutetia. Hierin staat dat zijn zoon in de stad veel te week en verwijfd wordt in de grote stad en dat hij hem daarom naar het Gallische dorpje zal sturen. Deze arriveert later en hij gedraagt zich enorm verwent. Asterix moet zich inhouden om hem niet meteen op zijn donder te geven.

Ondertussen zijn een stel Noormannen opzoek naar angst die zijn nooit gekend hebben. Ze willen deze graag leren kennen omdat ze gehoord hebben dat angst vleugels geeft en wat zouden ze graag willen vliegen. De eerste plek waar ze opzoek gaan naar die angst is "toevallig" Gallië. Daar wordt Hippix, de jongen uit Lutetia ondertussen aardig afgebeuld door Asterix en Obelix. Als ze op het strand aan het rennen zijn zien ze een Noormannen schip aankomen en ze besluiten te rapporteren wat ze gezien hebben in het dorp.

Daar wordt besloten dat Asterix en Obelix terug gaan om de Noormannen in de gaten te houden en zodra ze aan land komen zullen de Galliërs uitrukken. Dit gebeurt al snel en Hippix is helemaal van slag als hij merkt hoe graag de inwoners van het dorpje de dappere Noormannen te lijf willen gaan. Zelf is hij doodsbang.

De Noormannen gaan op verkenning uit en bespioneren Asterix en Obelix op jacht. Daar komen ze er achter dat de Galliërs, net als zij, geen angst kennen. Dat vindt de Noorse leider Liflaf niet zo leuk om te horen, maar de Noormannen hebben ook Hippix gezien en hoe bang hij wel niet voor ze is en dus is hij nu het doel van de Noormannen. Hippix besluit weer terug naar de stad te trekken, omdat hij zo bang is voor de Noormannen, maar op de terugweg krijgt hij in het bos pech met zijn wagen. Dat zien de Noormannen en die nemen hem mee naar hun leider.

Niet veel later vinden Asterix en Obelix de wagen van Hippix en het bos en komen ze er achter dat de Noormannen hem hebben meegenomen. Ze gaan zo snel mogelijk terug naar het dorp om dit nieuws te vertellen aan het stamhoofd. Ondertussen proberen de Noormannen Hippix zover te krijgen om hen bang te maken. Hippix snapt er niks van en verteld dat hij bang is van de Noormannen, maar dat begrijpen zij dan weer niet. Asterix en Obelix gaan er maar eens op af. Bij het kamp aangekomen vermaken ze zich wel even met de Noormannen. Ze zijn niet alleen sterker, maar ook strijdlustiger dan de Romeinen. Een uitdagende afwisseling dus.

Tijdens dat gevecht komt er een Romeinse patrouille langs die als opdracht hebben orde te handhaven op het strand. Deze hebben hier eigenlijk niet erg veel zin in, maar orders zijn orders. Niet veel later keert de patrouille dus hevig gehavend terug naar het kamp om daar te melden dat het gevecht afgelopen is. Dit is ook het geval, want ondertussen zijn Asterix en Obelix om de tafel gegaan het Liflaf om er achter te komen waar en waarom ze Hippix hebben. Ze komen er achter dat de Noormannen opzoek zijn naar angst en dus keer Obelix terug om de bard op te halen. Hij is namelijk de meest angstaanjagende man van het dorp volgen Asterix.

De bard is echter niet thuis. Ze denken dat hij naar Lutetia is gegaan om daar een carrière te beginnen, dus gaat Obelix hem maar eens terug halen. Als hij hem vindt weet Obelix de bard al snel te overtuigen om terug te keren. Helaas voor Obelix en alle anderen die ze onderweg tegenkomen is de bard niet bereid onderweg zijn mond dicht te houden. Helaas heeft Liflaf echter besloten dat hij genoeg gewacht heeft en dus zal hij Asterix, die hij heeft gehouden als gijzelaar, en Hippix van de klif gooien. Hippix probeert hen nog te redden door te proberen de Noormannen de stuipen op het lijf te jagen op welke manier dan ook, maar niets werkt. Ze lachen hem enkel uit. Gelukkig weet Asterix nog genoeg tijd te rekken door de Noormannen opnieuw te lijf te gaan en dan is daar eindelijk Obelix met de bard.

Asterix zegt de Noormannen dat ze vast in een cirkel moeten gaan zitten en dat doen ze. Dan kondigt hij het optreden van de avond aan. De bard. En het plan werkt perfect zodra de bard begint beginnen de Noormannen te beven en als Asterix belooft dat de bard nog meer liederen zal spelen vragen ze met tranen in de ogen om hen dat toch alsjeblieft niet aan te doen. Ze zijn doodsbang voor de muziek. Zodra ze er achter komen dat ze zo bang zijn, zijn ze meteen weer super blij, want dat was de hele opzet van hun reis.

Nadat ze Asterix en Obelix nog een keer te lijf gaan omdat zij hen beledigt hebben trekken ze zich angstig terug en proberen ze van de klif te vliegen. Ze zijn immers bang en van angst krijg je vleugels. Dit lukt natuurlijk niet zo goed en ze vallen in zee. Zo snel ze kunnen zwemmen ze naar hun boten en trekken ze terug naar het veilige noorden. Dit vertrek wordt door de Galliërs gevierd met het gebruikelijke feestmaal.

Album Asterix en de Noormannen kopen
Comments