Nieuws‎ > ‎

Asterix 60 jaar, maar nog lang niet met pensioen

Geplaatst 14 jan. 2019 23:50 door walter slimmens
Eén van 's werelds beroemdste striphelden, Asterix, wordt dit jaar 60. Een vechtersbaas op leeftijd, maar in topconditie en zonder ook maar één rimpeltje. Morgen verschijnt ter gelegenheid van die verjaardag het allereerste Asterix-luisterboek. Zijn populariteit steeg tot grote hoogte: de oplage groeide van zesduizend exemplaren in het prille begin tot vijf miljoen in 2019.

Bron en ehel artikel: AD

Op 24 oktober verschijnt het nieuwste en 38ste Asterix-stripboek, in een oplage van vijf miljoen exemplaren. Het verhaal speelt zich af in het Gallische dorp, waar sneeuw ligt, en waar 'een heel belangrijk persoon arriveert'. Het boek is gemaakt door Didier Conrad (tekeningen) en Jean-Yves Ferri (tekst). Zij nemen al sinds 2013 de avonturen van Asterix voor hun rekening.

Goscinny overleed in 1977. Uderzo - inmiddels 91 jaar oud - ziet nog altijd nauwlettend op zijn erfenis toe. Een jaar geleden stapte hij naar de rechter toen een aantal oude originele tekeningen van hem geveild zouden worden, zonder zijn instemming.

,,Stelletje barbaren!'', zou bard Kakofonix (Assurancetourix) gezegd hebben.

Asterix en Obelix zijn goed uitspreekbare namen, maar er komen ook personages voorbij met namen op recordlengte die zo goed als onuitspreekbaar zijn. De hoofdprijs gaat naar de Corsicaanse strijder met de welluidende naam Ocatarinetabellatchitchix. In de Nederlandse vertaling is hij ook al een tongbreker: Ozewiezewozewiezewallakristallix.

Asterix is de antiheld bij uitstek, de underdog, die zich als markant klein mannetje verzet tegen de almachtige Romeinen, in het jaar 50 voor Christus. Die formule was een risico in 1959. Helden waren toen doorgaans jong, groot en knap en hielden zich bezig met actuele zaken en niet met geschiedenis.

Asterix behoort met Superman en Spiderman tot de best verkochte strips ooit. Van de Asterixboeken zijn tot nu toe tussen de 350 en 400 miljoen exemplaren verkocht. Ter vergelijking: van Kuifje zijn wereldwijd zo'n 230 miljoen exemplaren verkocht. Asterix is vertaald in meer dan honderd talen (en dialecten). In 1965 lanceerden de Fransen zelfs een satelliet die de naam Asterix kreeg.

Comments