Nieuws‎ > ‎

Asterix bij de Picten in de winkelrekken

Geplaatst 25 okt. 2013 14:00 door walter slimmens
 
‘s Werelds populairste stripfiguur heeft na acht jaar een nieuw avontuur beleefd. In Schotland dit keer, bij de Picten. Het is de eerste Asterix-strip die gemaakt is door een nieuwe tekenaar en schrijver. En ook bij deze editie zijn er geruchten over een achterliggende politieke boodschap.
Voor stripliefhebbers was het aftellen vannacht, tot Asterix en de Picten in de verkoop ging in een van de vele stripwinkels die speciaal voor de lancering open bleven. De 35e versie is voor het eerst gemaakt door de opvolgers van de geestelijk vaders van Asterix, Albert Uderzo en René Goscinny. De 86-jarige Uderzo, die op het verzoek van lezers alleen verder ging toen schrijver Goscinny in ’77 overleed, gaf twee jaar geleden te kennen er mee te willen stoppen. Zijn strips kregen felle kritiek: de verhaallijn zou te slap zijn, zijn plots te gezocht.

Didier Conrad en Jean-Yves Ferri namen het stokje van hem over. Conrad als tekenaar, Ferri als schrijver. Die laatste werd gekozen uit een strenge sollicitatieprocedure: een tiental scenaristen werd uitgenodigd een tekst te schrijven die ‘blind’ werd beoordeeld door Uderzo en Anne Goscinny, de dochter van René.

HET TOEZIEND OOG WAS STRENG
Uderzo hield nog wel een scherp oog in het zeil bij de productie van de nieuwe strip. Voor de makers was dat niet gemakkelijk. Conrad moest al zijn werk ter controle opsturen en kreeg iedere pagina met uitgebreide kritiek terug. Geregeld verloor hij de hoop en overwoog hij de handdoek in de ring te gooien, gaf hij toe. Uderzo ging steeds in op kleine dingen die hij niet goed deed, waarvan hij dacht dat hij ze begrepen had, zei hij tegen The Guardian. “Dat kon best ontmoedigend zijn.”

Eén tekening in het boek is nog van de hand van Uderzo zelf: Obelix, die op de voorkant van het stripboek een boomstam van zich af werpt. Symbolisch. Het voortbestaan van Asterix en Obelix ligt nu in de handen van Conrad en Jean-Yves Ferri.


Bron en hele artikel: NRC
Comments