Nieuws

Asterix 60 jaar, maar nog lang niet met pensioen

Geplaatst 14 jan. 2019 23:50 door walter slimmens

Eén van 's werelds beroemdste striphelden, Asterix, wordt dit jaar 60. Een vechtersbaas op leeftijd, maar in topconditie en zonder ook maar één rimpeltje. Morgen verschijnt ter gelegenheid van die verjaardag het allereerste Asterix-luisterboek. Zijn populariteit steeg tot grote hoogte: de oplage groeide van zesduizend exemplaren in het prille begin tot vijf miljoen in 2019.

Bron en ehel artikel: AD

Op 24 oktober verschijnt het nieuwste en 38ste Asterix-stripboek, in een oplage van vijf miljoen exemplaren. Het verhaal speelt zich af in het Gallische dorp, waar sneeuw ligt, en waar 'een heel belangrijk persoon arriveert'. Het boek is gemaakt door Didier Conrad (tekeningen) en Jean-Yves Ferri (tekst). Zij nemen al sinds 2013 de avonturen van Asterix voor hun rekening.

Goscinny overleed in 1977. Uderzo - inmiddels 91 jaar oud - ziet nog altijd nauwlettend op zijn erfenis toe. Een jaar geleden stapte hij naar de rechter toen een aantal oude originele tekeningen van hem geveild zouden worden, zonder zijn instemming.

,,Stelletje barbaren!'', zou bard Kakofonix (Assurancetourix) gezegd hebben.

Asterix en Obelix zijn goed uitspreekbare namen, maar er komen ook personages voorbij met namen op recordlengte die zo goed als onuitspreekbaar zijn. De hoofdprijs gaat naar de Corsicaanse strijder met de welluidende naam Ocatarinetabellatchitchix. In de Nederlandse vertaling is hij ook al een tongbreker: Ozewiezewozewiezewallakristallix.

Asterix is de antiheld bij uitstek, de underdog, die zich als markant klein mannetje verzet tegen de almachtige Romeinen, in het jaar 50 voor Christus. Die formule was een risico in 1959. Helden waren toen doorgaans jong, groot en knap en hielden zich bezig met actuele zaken en niet met geschiedenis.

Asterix behoort met Superman en Spiderman tot de best verkochte strips ooit. Van de Asterixboeken zijn tot nu toe tussen de 350 en 400 miljoen exemplaren verkocht. Ter vergelijking: van Kuifje zijn wereldwijd zo'n 230 miljoen exemplaren verkocht. Asterix is vertaald in meer dan honderd talen (en dialecten). In 1965 lanceerden de Fransen zelfs een satelliet die de naam Asterix kreeg.

Film afgelopen december in premiere

Geplaatst 13 jan. 2019 13:33 door walter slimmens

Er komt een nieuwe animatiefilm van Asterix. Le secret de la potion magique (Het geheim van de toverdrank) gaat op 5 december 2018 in première.

Het wordt de opvolger van de film De Romeinse Lusthof uit 2014. Die film was nog gebaseerd op een bestaand album van Asterix, maar het verhaal van de nieuwe film is speciaal daarvoor geschreven. Hieronder alvast de eerste afbeeldingen van Le secret de la potion magique die zijn vrijgegeven.


Nieuwe album op 24 oktober

Geplaatst 13 jan. 2019 13:30 door walter slimmens

We moeten nog wel even geduld hebben, maar de nieuwe Asterix komt er aan. Traditioneel laat Albert Uderzo lang van tevoren een teaser maken in de vorm van een eenpagina gag.


Stripmuseum opent 's nachts voor Asterix

Geplaatst 20 okt. 2015 23:53 door walter slimmens   [ 20 okt. 2015 23:54 bijgewerkt ]

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen gaat in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 oktober open in verband met de lancering van het nieuwste Asterix-album De Papyrus van Caesar. De verkoop start officieel op donderdag.

Het Stripmuseum kiest er daarom voor om om middernacht met de verkoop te beginnen. Tot dat moment zijn Asterix-activiteiten zoals tekendemonstraties, een quiz en mini-expositie.

Bron: DVHN


Verboden voor volwassenen, enkel voor de allerkleinsten: Asterix en de Romeinse Lusthof op 3DS

Geplaatst 28 feb. 2015 11:35 door walter slimmens

Een nieuw stripverhaal over Asterix en de andere Galliërs veroorzaakt nog altijd een overrompeling in boekhandels. Een nieuwe film lokt ook nog steeds goed gevulde bioscoopzalen. En een nieuwe game? Die spreekt ons persoonlijk ook wel aan, maar op 'Asterix en de Romeinse Lusthof' zouden ze toch beter een maximumleeftijd zetten.

Het spel verschijnt in de marge van de gelijknamige bioscoopfilm en is gebaseerd op een oud stripverhaal uit de jaren 70 van bedenkers René Goscinny en Albert Uderzo. We speelden al eerder games over Asterix en zijn dikke vriend Obelix en vaak waren die best goed, maar we waren er al niet gerust in toen we hoorden dat deze game samen met een film zou verschijnen. Helaas heeft het spel ons niet weten te verrassen. Asterix en de Romeinse Lusthof is hooguit voor heel jonge gamertjes bedoeld. Zij zullen immers moeilijker ten prooi vallen aan de frustraties die we nu gaan opsommen.

Veel van hetzelfde

Ten eerste is Asterix en de Romeinse Lusthof niet echt een platformspel zoals we dat kennen. Het is een verzameling van eenvoudige puzzels die met elkaar worden verbonden door sobere scènes. De puzzels variëren van een potje everzwijnen vangen tot wat Romeinen op hun gezicht slaan. Zo'n opdracht is welgeteld vijf seconden leuk, daarna slaat de verveling toe. Helaas blijft het niet bij die ene keer. Asterix en Obelix vullen hun dag met die activiteiten en bijgevolg moet je alles blijven herhalen. Wanneer je voor de derde keer in twintig minuten achter everzwijnen moet aanhollen, heb je toch wel het gevoel dat je je tijd beter kunt besteden.

Bron en hele artikel: newsmonkey

Lezer kan rol in nieuw stripboek Asterix winnen

Geplaatst 28 feb. 2015 11:30 door walter slimmens

https://www.facebook.com/asterixobelixofficiel/app_244041225639079
Twee trouwe lezers van Asterix kunnen de rol van hun leven winnen, namelijk een optreden in het nieuwe stripalbum van de onoverwinnelijke Galliër. Wie een karikatuur van zichzelf in het nieuwe avontuur van Asterix wil zien, moet snel zijn: vrijdag worden de twee gelukkigen al geloot.

Via Facebook kunnen fans deelnemen aan de ‘Casting Asterix’. De opdracht is een foto maken van jezelf, vermomd als één van de personages uit de avonturen van Asterix. Deze foto moet vervolgens op een speciale Facebookpagina geplaatst worden.

CONRAD & FERRI
De nieuwe Asterix staat voor 22 oktober gepland. Het is opnieuw getekend door Didier Conrad en geschreven door Jean-Yves Ferri; het auteursduo dat vorig jaar met Asterix Bij De Picten het stokje overnam van Albert Uderzo. De 85-jarige tekenaar schreef de avonturen van Asterix ook nadat scenarist René Goscinny in 1977 overleed.

Het nieuwe album, waarvan de titel nog niet bekend gemaakt is, speelt zich na het vorige avontuur in Schotland weer af het eigen Gallië. Op een gepubliceerde tekening is het gezicht van de Romeinse keizer Julius Caesar te zien.

Asterix komt uit pensioen voor Charlie Hebdo

Geplaatst 14 jan. 2015 13:49 door walter slimmens

Albert Uderzo, de intussen 87-jarige tekenaar van Asterix, heeft zijn pensioen even onderbroken. De man nam pen en potlood ter hand om een eerbetoon aan de slachtoffers van Charlie Hebdo te tekenen.

Uderzo tekende twee prenten: eentje waarbij de Gallische held een uppercut uitdeelt aan de vijand, met de woorden "Moi aussi je suis Charlie" - "Ook ik ben Charlie". Daarnaast werd er via Twitter ook een prent verspreid waarop Asterix en Obelix het hoofd buigen uit respect.

"Ik wilde mijn affectie tonen voor de tekenaars die het met hun leven bekochten", vertelde Uderzo aan de krant Le Figaro. "Jonge tekenaars hebben het moeilijk, en ik wens hen veel moed."

Bron: De Morgen

Asterix de Romeinse Lusthof aangekondigd

Geplaatst 25 nov. 2014 13:43 door walter slimmens

Asterix de Romeinse Lusthof komt op 28 november naar de 3DS. De game is gebaseerd op de nieuwste gelijknamige 3D animatiefilm en het belgische stripboek uit 1971.

In de game die ontwikkeld is door Bigben interactive is het universum van Goscinny en Uderzo’s nagebouwd met kleurrijke graphics. Je kunt als Asterix, Obelix en Idefix vrij rondlopen het Gallische dorpje, op wilde everzwijnen jagen en het bos van de romeinse overheersers redden.

Asterix de Romeinse Lusthof binnenkort uit
Asterix de Galliër verschijnt binnenkort in zijn eerste computergeanimeerde langspeelfilm ooit die op 17 december in de nederlandse bioscoop te zien is. De game is vanaf 28 november op de Nintendo 3DS verkrijgbaar.

Bron: XGN

Asterix bij de Picten in de winkelrekken

Geplaatst 25 okt. 2013 14:00 door walter slimmens

 
‘s Werelds populairste stripfiguur heeft na acht jaar een nieuw avontuur beleefd. In Schotland dit keer, bij de Picten. Het is de eerste Asterix-strip die gemaakt is door een nieuwe tekenaar en schrijver. En ook bij deze editie zijn er geruchten over een achterliggende politieke boodschap.
Voor stripliefhebbers was het aftellen vannacht, tot Asterix en de Picten in de verkoop ging in een van de vele stripwinkels die speciaal voor de lancering open bleven. De 35e versie is voor het eerst gemaakt door de opvolgers van de geestelijk vaders van Asterix, Albert Uderzo en René Goscinny. De 86-jarige Uderzo, die op het verzoek van lezers alleen verder ging toen schrijver Goscinny in ’77 overleed, gaf twee jaar geleden te kennen er mee te willen stoppen. Zijn strips kregen felle kritiek: de verhaallijn zou te slap zijn, zijn plots te gezocht.

Didier Conrad en Jean-Yves Ferri namen het stokje van hem over. Conrad als tekenaar, Ferri als schrijver. Die laatste werd gekozen uit een strenge sollicitatieprocedure: een tiental scenaristen werd uitgenodigd een tekst te schrijven die ‘blind’ werd beoordeeld door Uderzo en Anne Goscinny, de dochter van René.

HET TOEZIEND OOG WAS STRENG
Uderzo hield nog wel een scherp oog in het zeil bij de productie van de nieuwe strip. Voor de makers was dat niet gemakkelijk. Conrad moest al zijn werk ter controle opsturen en kreeg iedere pagina met uitgebreide kritiek terug. Geregeld verloor hij de hoop en overwoog hij de handdoek in de ring te gooien, gaf hij toe. Uderzo ging steeds in op kleine dingen die hij niet goed deed, waarvan hij dacht dat hij ze begrepen had, zei hij tegen The Guardian. “Dat kon best ontmoedigend zijn.”

Eén tekening in het boek is nog van de hand van Uderzo zelf: Obelix, die op de voorkant van het stripboek een boomstam van zich af werpt. Symbolisch. Het voortbestaan van Asterix en Obelix ligt nu in de handen van Conrad en Jean-Yves Ferri.


Bron en hele artikel: NRC

Nacht van: Asterix bij de Picten

Geplaatst 27 sep. 2013 12:47 door walter slimmens

De nieuwe Asterix komt er aan.
Op 24 oktober zal het 35ste deel verschijnen.
Stripwinkel Mevrouw Kern organiseert weer de nacht van Asterix op woensdag 23 oktober van
22.00 tot 01.00 uur
In 2005 verscheen het laatste volledige verhaal van Asterix. Aangezien Uderzo er voor gekozen heeft de serie voort te zetten, werd vorig jaar besloten om te kiezen voor een nieuw team.

Nu een jaar later wordt wereldwijd het nieuwe verhaal "Asterix en de Picten" op 24 oktober 2013 uitgebracht.

Voor het eerst sins 1961 is er dus een album door een nieuwe tekenaar en scenarioschrijver gemaakt. Didier Conrad is de tekenaar, Jean Yves Ferri is de nieuwe scenarioschrijver.

Bron: Dichtbij

1-10 of 24