De Romeinen

Absolutus 

is een stoere en autoritaire centurio die het vervallen Romeinse kamp Totorum overneemt in "Obelix & Co." Hij symboliseert de ouderwetse, brute kracht van het Romeinse Rijk. Ondanks zijn aanvankelijke vastberadenheid wordt hij uiteindelijk overweldigd door de sluwe tactieken van de Galliërs.

Absolumentexclus / Absolutus / Nihablarum

Campus

is een jonge en briljante architect die zijn debuut maakt in "De Romeinse Lusthof." Hij wordt door Caesar belast met de bouw van luxe woningen nabij het Gallische dorp om de Galliërs te romaniseren. Ondanks zijn talent, wordt hij geconfronteerd met tegenslagen, waaronder een beten door Idefix en de onvoorspelbare Galliërs, wat zijn project uiteindelijk doet mislukken.

Anglaigus / Quadratus / Campus / Anguloagudus / Angolacutus /  Anglobtusus

Asterus


Aquavit

Aquavit, een drinkgrage centurion, speelt een sleutelrol in Het schild van Arvernië. Na de slag bij Alesia krijgt hij het legendarische schild van Vercingetorix in handen, maar ruilt het tegen een amphore wijn bij de handelaar Alambix. Jaren later, wanneer zowel Julius Caesar als Astérix en Obelix naar het schild zoeken, onthult Aquavit onverwachts de naam van de handelaar aan wie hij het ooit overdroeg. Ondanks zijn neiging tot overmatig drankgebruik, krijgt Aquavit uiteindelijk een onverwachte promotie: Caesar benoemt hem tot commandant van de garnizoen in Gergovia. Een wonderlijke wending voor deze ietwat onbezonnen centurion.
Titus Crapulus - Corruptus - Garrafus

Begonia

Zoissetus

Bonus Promoplus

Bonusmalus

Ignoramus

is een voormalige gladiatorentrainer die zich uiteindelijk toelegt op het vervaardigen van kant. Onder het bevel van Caius Obtus kreeg hij de taak om van Asterix en Obelix sterren van de Romeinse arena te maken. Deze intimiderende, gespierde reus, altijd met een zweep in de hand, terroriseerde aspirant-gladiatoren met zijn brute methoden. Maar de onverschrokken Galliërs laten zich niet intimideren en gooien Ignoramus letterlijk omver met hun ongewone trainingskunsten. Ontmoedigd besluit hij zijn carrière als gladiatorentrainer op te geven en keert terug naar de familiezaak om zich op iets veel rustigers te richten: het maken van delicate kant.
Insalubrius - Briseradius - Ignoramus - Bestiarius - Perdigiornus - Briseradio

Brutus

Brutus, de geadopteerde zoon van Julius Caesar, verschijnt in de Asterix-serie als een sluwe en verraderlijke figuur. Hoewel hij in eerste instantie in de schaduw van zijn vader staat, wordt hij in latere albums een echte dreiging. In Asterix en de Soothsayer zien we hem spelen met een dolk, een voorbode van zijn toekomstige verraad. In Asterix en de Zoon van Caesar wordt hij nog kwaadaardiger, vastbesloten om de jonge Caesarion, de zoon van Caesar en Cleopatra, te elimineren. Zijn daden leiden uiteindelijk tot de ontdekking van zijn verraad door Caesar, wat de latere moord op zijn vader verklaart.

Caius Aerobus

Gaius Bonus

Appius Eucalyptus

Gaius Slampapus

De "luiwammes" van de Romeinse legioen, is een legendarische lanterfanter die in Het schild van Arvernië vooral bezig is met het vermijden van werk. Zijn taak als hofveger van het prefectuur is een eindeloze bron van uitstel: elke halve stap wordt onderbroken door een pauze. Met zijn stekelig haar, slappe houding en loshangende snor is hij een wandelende karikatuur van onverschilligheid. Al 15 jaar in dienst zonder promotie, is wijn zijn enige echte passie. Zijn legendarische werktempo en hilarische onkunde maken Slampapus tot een onvergetelijke vertegenwoordiger van Romeinse luiheid en wanorde.
Caius Pusillanimus - Gaius Faulus - Caius Magnificus

Gaius Nogalwidus

Gaius Vullus

Gajus Mordicus

Gajus Mordicus, gouverneur van het paleis van Londinium in Asterix bij de Britten, is een tirannieke en groteske Romein, vastbesloten om de magische drank van de Galliërs in handen te krijgen. Zijn over-the-top karakter wordt benadrukt door zijn dramatische uitbarstingen: "Ik heb er genoeg van! B ritten! Galliërs! Dronkenlappen!" Fysiek is hij een karikatuur, met een platinablonde haardos, talloze ringen en absurd lange voeten. Mordicus gebruikt zijn macht zonder scrupules en dreigt zelfs zijn ondergeschikten te laten koken en serveren met muntsaus als ze falen. Zijn excentrieke uiterlijk en gedrag maken hem tot een memorabele tegenstander in dit hilarische avontuur.
Encyclopaedicus Britannicus - Caius Spiritus - Caius Rodrigus

Adolescentus

Gaius Commissarus

Caligula Biboppus

is de prefect van Gallië en een pompeuze Romein die zichzelf graag in de kijker speelt bij Caesar. Hij bedenkt het plan om een zeldzaam cadeau aan Caesar te geven: een onoverwinnelijke Galliër. Biboppus reist op een draagstoel, gedragen door slaven, wat hem genoeg tijd geeft voor zijn excentrieke ideeën. Zijn doelwit wordt Assurancetourix, de dorpsbarde, die hij gemakkelijker kan ontvoeren dan Obelix. Maar Caesar is niet bepaald blij met dit "cadeau" en besluit dat de beste manier om van de barde te genieten, is door hem aan de leeuwen van het Circus te voeren—tot hij begint te zingen! 
Odius Asparagus - Caligula Alavacomgetepus - Caligula Biboppus - Calígula Pocospelus - Caligula Vacomevien - Caligula Alavacongetepus

Calimincucelix

Caligula Mincucelus

Caligula Mincucelus

Hebbus

Tullius Torsus

is een rijzende ster in het Romeinse leger, waar kracht, discipline en uitmuntendheid hoog in het vaandel staan. Vol trots roept hij steeds: "Ik ben de beste!" Zijn ambitie bereikt een hoogtepunt wanneer hij wordt geselecteerd om Rome te vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen. Maar na een ongelukkige ontmoeting met een paar Galliërs, versterkt door hun toverdrank, worden zijn dromen aan diggelen geslagen. Gekrenkt en zich nietig voelend, vervangt Torsus zijn training door eenvoudige taken, zoals het vegen van het kamp. 
Claudius Cornedurus / Gluteus Maximus /Claudius Musculus / Tullius Torsus / Claudius Mulus / Claudius Cornusdurus 

Questor

Claudius Metrobus

Claudius

Claudius Quintilius

Coronavirus

Judascus

de prefect van Lugdunum, is een slimme maar ongelukkige Romein die de Galliërs Astérix en Obelix probeert te vangen. Wanneer ze door heel Gallië trekken en de Romeinen voor schut zetten, ruikt Judascus een kans om zich te onderscheiden. Hij probeert hen op te sporen met de hulp van Beaufix, maar deze blijkt de lokale Gallische leider te zijn en leidt Judascus en zijn troepen opzettelijk door het labyrint van Lugdunum. In een poging zijn weg terug te vinden, strooit Judascus als een vroege Kleine Duim steentjes, maar zijn plan mislukt wanneer een soldaat de steentjes netjes voor hem opruimt.
Poisonus Fungus - Unnutzus - Judascus - Encorutilfaluquejelesus - Selavessisaputus - Façanhudus

Parvenus

Excuustruüs

Fercorus

Flavia

de vrouw van de zorgzame Romein Parvenus, krijgt voor hun huwelijksverjaardag een romantische cruise aangeboden naar Lutetia, de stad van het licht. Wat een rustige, idyllische reis had moeten zijn, verandert echter in een chaotisch avontuur wanneer Astérix en Obelix aan boord komen. Gehaast om hun culinaire uitdaging in Lutetia te voltooien, gebruikt Obelix zijn immense kracht om het schip om te toveren in een turbo-voortgestuwde boot. Flavia, die de Galliërs aanvankelijk vriendelijk begroet, raakt al snel opgewonden door het onverwachte avontuur, terwijl haar reis in een razende vaart door Obelix wordt voortgezet.
Flavia - Ulna

Juventus

Delerius

Gracchus Grutjus

Gracchus Hommelus

de verveelde prefect van Lutetia, vult zijn dagen met het eten van kip en het organiseren van een goudsikkelhandel in het geheim. Zijn grootste vreugde komt pas wanneer hij beseft dat zijn illegale activiteiten hem ernstige problemen kunnen bezorgen, zoals roeien in de galeien of een ontmoeting met de leeuwen in het circus. De rest van de tijd ligt hij lui op een met kussens versierde sofa, met een vermoeid gezicht en zonder enig enthousiasme. Hommelus belichaamt de trieste grandeur van Rome, een scherp contrast met de levendige geest van de Galliërs. 
Surplus Dairiprodus - Gracchus Überdrus - Gracchus Hommelus - Gracus Astutus - Gracchus Piendastus - Gracchus Pleindastus

Gracchus Sextilius

Gaies Gaieszeverus

Hotelterminus - Asterix en Obelix

Hotelterminus

Hotelterminus, centurion van de 1e legioen, 3e cohort, 2e manipule, 1e centurie, heeft zijn handen vol aan een bonte groep nieuwe rekruten. Onder hen een Egyptenaar die de legioenen als vakantie beschouwt, een Griek die constant zijn soldij wil heronderhandelen, en vooral Astérix en Obelix, die volledig hun eigen plan trekken. De Galliërs hebben zich bij het leger aangesloten om Tragicomix, de verloofde van Falbala, te redden. Ondanks de chaos die ze veroorzaken, leidt hun onorthodoxe aanpak onverwacht tot een overwinning voor Caesar tegen Scipio. Hotelterminus kan opgelucht ademhalen terwijl zijn turbulente legioen eindelijk succes boekt.
Nefarius Purpus - Caius Desembarcus

Julius Ceasar

de machtige Romeinse generaal en heerser, is in de wereld van Asterix een formidabele, maar complexe tegenstander. Met zijn imposante voorkomen en intellect blijft hij een waardige rivaal voor de onverschrokken Galliërs. Hoewel hij vaak gefrustreerd is door het voortdurende verzet van het Gallische dorp, toont hij soms respect en zelfs dankbaarheid tegenover zijn vijanden. Zijn briljante plannen, zoals economische manipulatie of het bouwen van Romeinse villa’s, mislukken telkens door de sluwheid van Asterix en Obelix. Caesar wordt in de strip vaak mild belachelijk gemaakt, maar behoudt altijd een zekere grandeur, als symbool van de Romeinse macht.
Julius Caesar - Julius Cäsar - Julius Caesar - Julio César - Giulio Cesare - Júlio César

Julius Calculatus

Julius Bolus

Julius Malus

Lactus Bifidus

Angelus

is de luidruchtige centurion van het Romeinse kamp Babaorum, bekend om het constant schreeuwen tegen zijn ondergeschikten, wat hun trommelvliezen regelmatig teistert. Ondanks zijn harde aanpak, lijdt hij onder de herhaalde nederlagen tegen de onverzettelijke Galliërs. Wanhopig om zijn positie te behouden, vertrouwt hij op zijn sluwe tweede man, Lepidus, die een listig plan bedenkt: een strijd der stamhoofden tussen de verraderlijke Gallo-Romein Nogalfix en een Abraracourcix zonder toverdrank. Angelus, die van plan is om Lepidus na de overwinning aan de leeuwen te voeren, faalt uiteindelijk als de Galliërs triomferen, en vlucht halsoverkop voor hun hernieuwde kracht.
Neb lus Nimbus - Lacmus - Angelus - Langelus

Latraviata

Lucius Sorus

Lucius Finessus

 is een door Julius Caesar gestuurde inspecteur-generaal met de rang van prefect, vastberaden om de Galliërs te onderwerpen. Ondanks de angst van de Romeinse soldaten in het kamp Petibonum, voert hij een moedige aanval uit op het onoverwinnelijke Gallische dorp. Deze poging mislukt echter spectaculair door een flink pak slaag van de Galliërs. Niet ontmoedigd besluit Finessus een andere strategie te proberen: hij bouwt een palissade rond het dorp en stelt een embargo in. Maar Astérix ontwijkt slim deze blokkade en wint het conflict door tijdens zijn Tour de Gaule Rome opnieuw te slim af te zijn.
Overanxius - Lucius Nichtsalsverdrus - Lucius Finessus - Lucilius Flordelotus - Lucius Fiordilotus - Lucius Flordelotus

Lupus

Marcus Decubitus

Marcus Gribus

Montladsus

Luiwammus

Namaspamus

Noppus

Obelus

Debutantus

Cassius

Piccetanus

Overjassus

Lepidus

is een Romeinse officier en expert in Gallische gebruiken, die als perfide tweede man van centurion Angelus in het kamp Babaorum dient. Slim en sluw bedenkt hij een plan om het Gallische dorp te veroveren door misbruik te maken van hun traditie van de "strijd der stamhoofden". Hij zet een duel op tussen Abraracourcix, zonder toverdrank, en de verraderlijke Gallo-Romein Aplusbégalix. Het plan mislukt echter spectaculair wanneer Abraracourcix op eigen kracht wint en de Galliërs, versterkt door de toverdrank, de Romeinen verpletteren. Uiteindelijk moeten Lepidus en Angelus vluchten, hun "terugtocht" slechts een mislukking in een lange reeks.

Felonius Caucus - Spreizfus - Lepidus - Ladinus - Atrofiadecus

Vandalus

Plexus

Clereclus

is een kleurrijke Romeinse legionair die, na een ongelukkige ontmoeting met een vallende pot uit het Gallische dorp, vrijwillig wordt aangewezen om de Galliërs te bespioneren. Gecamoufleerd met planten probeert hij zich te verbergen, maar wordt al snel ontdekt door Astérix en Obelix. Ze nemen hem mee naar het dorp om Panoramix' experimentele brouwsels op hem uit te proberen, aangezien de druïde zijn geheugen heeft verloren door een menhir. Clereclus ondergaat allerlei bizarre transformaties, letterlijk in alle kleuren van de regenboog, voordat hij uiteindelijk wegvliegt met een vrolijke uil, die hem als een bijzonder vreemde soortgenoot beschouwt.
Infirmofpurpus - Handzumgrus - Clereclus - Avestrus - Depressaquesefaztardus

Clerus

Messenvorcus

Solarus

Lacchus

Calcuta

Savancosinus

Janjurcus

Sessinquartus

Ondecjeplecjus

Terminus

Cassius Catastrofus

Tullius Lusuncus

Tullius Lusuncus, een speciale gezant van Julius Caesar, verschijnt in Het schild van Arvernië. Zijn taak is om de stemming onder het Arvernische volk te peilen, maar zijn opvliegende en tirannieke aard maakt hem niet bepaald geliefd. Met zijn bleke haren, blauwgroene toga en vingers vol ringen ziet hij er overdreven verzorgd uit, hoewel zijn kleine gestalte en vreemde fysieke kenmerken hem weinig imponerend maken. Lusuncus laat geen kans onbenut om bevelen uit te schreeuwen, onder dreiging van absurde straffen zoals het vegen van half Rome. Zijn arrogantie en zwakke uiterlijk maken hem een karikaturale tegenstander in dit avontuur.
Noxius Vapus - Tullius Firlefanzus - Tulius Boligrafus

Tullius Octopus

Meniscus

de prefect van Tolosa (Toulouse), krijgt de kans om zich te onderscheiden wanneer hij hoort dat de meest gezochte Galliërs, Astérix en Obelix, gevangen zijn genomen. Terwijl de Romeinse legionairs uitgeput aankomen, comfortabel gevolgd door de twee ontspannen Galliërs in een wagen, bereidt Meniscus zich voor op hun ontvangst. Echter, tot zijn grote verrassing, vindt hij alleen een groep verslagen legionairs. Astérix en Obelix hebben al hun weg vervolgd, met een voorraad heerlijke Tolosa-worstjes in hun bezit. Meniscus, die zijn hoop op een triomfvolle vangst had gevestigd, blijft achter met lege handen en een teleurstellende "y'en a plus"-conclusie.
 Adipus - Mitgenus - Meniscus - Telefonus - Noncenepius - Acabadus

Belbus

Majoordomus

Majoor van de 1e legioen, 3e cohort, 2e manipule, 1e centurie, heeft zijn handen vol aan een bonte groep nieuwe rekruten.