01 Asterix de Galliër

Calimincucelix

Julius Cesar

In het begin van dit verhaal worden we eerst voorgesteld aan het kleine Gallische dorpje dat als enige weerstand weet te bieden tegen het machtige Romeinse leger van Julius Caesar. De kleine Asterix gaat alleen op jacht en een Romeinse patrouille denkt hem gemakkelijk te kunnen overmeesteren, maar niets blijkt minder waar. De Romeinen keren gehavend terug naar het legerkamp waar Gaius Bonus, de centurio, maar niet kan begrijpen hoe de Galliërs zo sterk kunnen zijn. Dus besluit hij er een spion op uit te sturen om er achter te komen wat hun geheim is. De spion wordt uitgekozen door een goed, oud spelletje stoelendans.

Ondertussen krijgt Asterix een nieuwe portie toverdrank van de druïde Panoramix. Deze toverdrank maakt de krijgers uit het Gallische dorpje onoverwinnelijk door de enorme kracht die het hen geeft. Obelix mag geen toverdrank, doordat hij als baby in de ketel met dit magische drankje is gevallen heeft hij al genoeg voor zijn hele leven.

De Romeinse spion wordt vermomd als Gallische gevangene en de Romeinse soldaten nemen hem mee het bos in. Dit alles in de hoop dat de Galliërs de spion zullen bevrijden en meenemen naar hun dorp. Dit plan slaagt. Asterix en Obelix maken net een wandeling en lopen de Romeinen tegen het lijf. Ze nemen de "Gallische" gevangene mee.

Claudius Quintilius

Gracchus Sextilius

Caligula Mincucelus

Gaius Bonus

Julius Malus

Gaius Nogalwidus

In het dorp aangekomen wordt de spion overspoeld door verbazing. Hij ziet de smid metaal bewerken met zijn vuisten en hij ziet Asterix met een kar volgeladen met bomen rond rennen. Onder het eten snijd hij dan ook voorzichtig het onderwerp aan. Als Asterix zegt dat dit geheim is weet de spion hem te overtuigen door te zeggen dat hij, als hij ook zo krachtig was, gemakkelijk terug kon gaan naar zijn familie, dwars door de Romeinse linies. Panoramix geeft hem dus een portie toverdrank, maar al snel komen ze er achter dat hij een spion is. Het probleem is alleen dat hij nog onder invloed is van de toverdrank en hij kan dus ontsnappen.

Terug in het Romeinse kamp bewijst hij wat hij gevonden heeft door een paar soldaten in elkaar te slaan. De centurio is erg onder de indruk en bedenkt het plan om de druïde te ontvoeren om zo achter het recept van de toverdrank te komen. Het lukt ze de druïde gevangen te nemen, maar informatie uit hem krijgen is een groter probleem. Zelfs na hem uren te martelen met een veer onder zijn voeten geeft hij niet thuis.

Ondertussen is Asterix al op weg naar het kamp. Hij verbergt zich in een hooiwagen en kruipt 's nachts tussen het hooi uit opzoek naar Panoramix. Hij vindt hem in een zwaarbewaakte tent. Deze zware bewaking vlucht echter snel weg als ze Asterix zien. De centurio wordt gewaarschuwd en de tent omsingelt door doodsbange Romeinse soldaten. Maar Asterix en Panoramix hebben samen al lang een plan bedacht en Asterix geeft zich over aan de Romeinen.

Panoramix belooft de Romeinen de toverdrank de bereiden, maar daarvoor heeft hij eerst de juiste ingrediënten nodig. Zoals aardbeien die bijna nergens te vinden zijn in het huidige seizoen, dus Gaius Bonus stuurt zijn mannen erop uit om aardbeien te gaan plukken. Ondertussen genieten Asterix en Panoramix van de gastvrijheid van de Romeinen. Als de boodschappers terug zijn eten ze de aardbeien op en brouwen ze toch maar een drank zonder aardbeien.

De drank die de druïde heeft gebrouwen is natuurlijk niet de echt toverdrank, maar dat blijkt nog niet uit het voorproeven, maar zodra alle Romeinen het hebben ingenomen blijkt dat de drank er voor zorgt dat de haargroei extreem versneld wordt en binnen de kortste keren struikelen de soldaten over hun eigen baarden. Om de ingrediënten te verzamelen voor het tegengif mogen ze het bos in. Daar verzamelen ze echter niet de ingrediënten voor het tegengif, maar voor de magische toverdrank die ze vervolgens brouwen als ze terug zijn in het kamp. In een andere pan maakt de druïde soep om aan de Romeinen te geven als tegengif. Met dank aan de toverdrank weten ze het kamp te ontvluchten, maar buiten komen ze Caesar tegen. Aan hem vertellen ze dat Gaius Bonus opzoek was naar het recept zodat hij de nieuwe Caesar kon worden. Julius gelooft het en laat ze gaan.

Album Asterix de Gallier kopen

DVD Asterix de Gallier kopen

Hoefnix

Marcus Gribus

Assuranncetourix (Kakofonix)

Tullius Octopus

Friekix

Abraracourcix (Heroix)

Everzwijn